24
تزکیه
نفس
در مورد تصمیم میدانیم که تا انسان تصمیم به انجام کاری نگیرد آن کار را انجام نمیدهد. «اعمال ما تجسم افکار ماست.» تا تصمیم نمیگرفتید که این نوشته را بخوانید مشغول خواندن آن نمیشدید. در گرفتن تصمیم همیشه حساب نفع و ضرر، یا لذت و رنج در میان است. خداوند در آیه 188: 7 (سوره اعراف) به پیغمبر ص میفرماید: قُلْ لا أَمْلِكُ لِنَفْسِي نَفْعاً وَ لا ضَرًّا إِلاَّ ما شاءَ اللَّهُ وَ لَوْ كُنْتُ أَعْلَمُ الْغَيْبَ لاَسْتَكْثَرْتُ مِنَ الْخَيْرِ وَ ما مَسَّنِيَ السُّوءُ. «بگو: من مالک نفع ضرری برای خودم نیستم – مگر تا آنجا که اَلله بخواهد – و اگر غیب میدانستم حتماً منفعت و خیر بیشتری را جلب میکردم و آسیب و ضرری بمن نمیرسید.» در مورد منع انسانها از بت پرستی هم میفرماید آنها مالک نفع و ضرری برای آنها نیستند. همانطور که در آیه 76 مائده (سوره 5) میفرماید: قُلْ أَ تَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ ما لا يَمْلِكُ لَكُمْ ضَرًّا وَ لا نَفْعاً وَ اللَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ. «آیا غیر از اَلله چیزی را میپرستید (عبادت میکنید) که مالک ضرر و نفعی برای شما نیستند. در صورتیکه اَلله شنوا و داناست.» مسلمان واقعی که به خدا و آخرت ایمان دارد و خدا را شاهد اعمال خود میداند و به آخرت و رسیدگی به حساب خود و پاداش و جزای خود و به بهشت و جهنم ایمان دارد برای رسیدن به این نعمت بی پایان و رهائی از این عذاب ابدی تصمیم میگیرد پاک زندگی کند و مرتکب خطائی نشود بدون اینکه لذت مشروع دنیا را از دست بدهد چون دعای او مطابق آیه 201 بقره سوره دوم این است که میگوید: رَبَّنا آتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَ فِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّارِ. «صاحب اختیارا در دنیا وضع خوبی بما بده و در آخرت هم وضع خوبی بما بده و ما را از عذاب آتش دوزخ حفظ نما.»
مسلمان واقعی هم دنیا را میخواهد هم آخرت را. لذا سعی میکند با کسب دانش و فعالیت خود بهترین زندگی را در دنیا بدست آورد و بدون تعدی و تجاوز به حقوق دیگران آخرت خود را هم تأمین کند. در مورد بیاد داشتن تصمیم مسلمان واقعی روزی پنج بار نماز میخواند و در نماز خود یادآوری میکند که خداوند مالِكِ يَوْمِ الدِّينِ «صاحب روز جزا» است.
و از خداوند راهنمائی میخواهد و میگوید: اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِيمَ «صاحب اختیارا ما را به راه راست هدایت فرما.» پس سعی میکند راه راست را بشناسد و به راه خطا و غلط نرود.
و مسلمان سعی میکند همیشه بیاد خدا باشد و خدا را ناظر اعمال خود بداند چون خداوند در آیه 10 جمعه (سوره 62) میفرماید: وَ اذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيراً لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ. «خدا را زیاد یاد کنید شاید رستگار شوید.» و میداند که قرآن در آیه 233 بقره (سوره 2) میفرماید: أَنَّ اللَّهَ بِما تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ. « اَلله کارهائی را که میکنید میبیند.» لذا وقتی خداوند را شاهد و ناظر اعمال خود و مالک روز جزا میداند سعی میکند که وظائف خود را بدرستی انجام دهد و مرتکب کار خطائی نشود. و برای اینکه کار خطائی نکند مطالعه و تحقیق میکند تا خطاها را بشناسد.
در مورد تقویت اراده مسلمان واقعی یک ماه تمام در هر سال روزه میگیرد یعنی از دمیدن سپیده سحری تا رسیدن سیاهی شب در سمت مشرق چیزی نمیخورد و نمیآشامد و مقاربت نمیکند. چون میداند که خداوند در آیه 183 بقره (سوره 2) میفرماید: يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيامُ كَما كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ. «ای افراد با ایمان روزه بر شما واجب شد، همانطور که بر پیشینیان شما واجب بوده برای اینکه متقی (مسلط بر نفس) شوید.» روزه مطابق آیه 187 و 185 بقره عبارت است از نخوردن و نیاشامیدن و مقاربت (همخوابگی) نکردن در طول روزهای ماه رمضان از پیدایش سپیده سحری تا پیدایش سیاهی شب در طرف مشرق.
در بارۀ همنشینی با پاکان خداوند برای مسلمانان مسجد را مقرر داشته که مسلمانان حتی المقدور نماز خود را در آن و بصورت جماعت بخوانند. مسجد جائی است که مسلمانان یعنی کسانی که تسلیم حکم و نظر خدا هستند در آن به نماز میایستند تا هم یاد خدا کنند و هم تمرین همکاری و همآهنگی کنند و با همآهنگی کامل نماز را شروع کنند و با هم به رکوع و سجود بروند و با هم برخیزند و با هم نماز را تمام کنند. تا مبارزه در راه خدا و ساختن یک دنیای پاک را با همکاری و همآهنگی کامل انجام دهند. خداوند در آیه 108 توبه (سوره 9) میفرماید: لَمَسْجِدٌ أُسِّسَ عَلَى التَّقْوى مِنْ أَوَّلِ يَوْمٍ أَحَقُّ أَنْ تَقُومَ فِيهِ فِيهِ رِجالٌ يُحِبُّونَ أَنْ يَتَطَهَّرُوا وَ اللَّهُ يُحِبُّ الْمُطَّهِّرِينَ. «بدون شک سزاوار این است که در مسجدی که از روز اول بر پایه تقوی بنا شده به نماز بایستی. در آن مردانی هستند که دوست دارند پاک باشند و خدا پاکان را دوست دارد.»