146


بازگشت به قرآن

خداوند در آیه 68 مائده (5) میفرماید: قُلْ يا أَهْلَ الْكِتابِ لَسْتُمْ عَلى شَيْ‏ءٍ حَتَّى تُقِيمُوا التَّوْراةَ وَ الْإِنْجِيلَ وَ ما أُنْزِلَ إِلَيْكُمْ مِنْ رَبِّكُمْ وَ لَيَزِيدَنَّ كَثِيراً مِنْهُمْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ طُغْياناً وَ كُفْراً فَلا تَأْسَ عَلَى الْقَوْمِ الْكافِرِينَ. «بگو: ای اهل کتاب، دین ندارید مگر اینکه مطابق تورات و انجیل و آنچه از صاحب اختیارتان به شما نازل شده عمل کنید. البته این حقیقتی که از صاحب اختیارت به تو نازل شده بر طغیان و کفر عده زیادی از آنها اضافه میکند. تو بخاطر افرادی که حقیقت را قبول نمیکنند اندوهگین نباشآیه 44 مائده میفرماید: مَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِما أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولئِكَ هُمُ الْكافِرُونَ. «کسانی که مطابق کتاب الهی (یعنی آنچه خداوند نازل کرده: وحی) حکم نکنند کافرندآیه 3 اعراف میفرماید: اتَّبِعُوا ما أُنْزِلَ إِلَيْكُمْ مِنْ رَبِّكُمْ وَ لا تَتَّبِعُوا مِنْ دُونِهِ أَوْلِياءَ قَلِيلاً ما تَذَكَّرُونَ. «از آنچه از صاحب اختیارتان به شما نازل شده (یعنی از قرآن) پیروی کنید، و از اولیائی غیر از آن پیروی نکنید. توجهی که به این دستور پیدا میکنید کم استچون آیه 170 بقره میفرماید: إِذا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا ما أَنْزَلَ اللَّهُ قالُوا بَلْ نَتَّبِعُ ما أَلْفَيْنا عَلَيْهِ آباءَنا أَ وَ لَوْ كانَ آباؤُهُمْ لا يَعْقِلُونَ شَيْئاً وَ لا يَهْتَدُونَ. «وقتی به آنها گفته شود که از آنچه خداوند نازل کرده (یعنی وحی: کتاب الهی) پیروی کنید، میگویند: ما از آنچه پدرانمان را بر آن یافتیم (یعنی از راه و روش پدرانمان) پیروی میکنیم. هر چند که پدرانشان ذره‌ای عقل خود را بکار نیانداخته، و حقیقت را نشناخته باشند

چون میدانیم پدران ما و پدران پدران ما یعنی اجدادمان بیسوادتر از نسل بعد از آنها بودند و وقتشان صرف کار و بدست آوردن مخارج زندگی میشد و یک عده افراد دکاندار دین فروش که کاری غیر از دین فروشی نداشتند برای آنها مغز کل عالم بشریت به حساب می‌آمدند و بقول علاّمه طباطبائی در صفحه 75 کتاب «اسلام و احتیاجات واقعی هر عصر» این دکانداران «یکدسته افکار سست و واهی و بی اثر را به مردم تزریق و تلقین میکردندتا سرگرمشان کنند. و بقول آیت الله مطهری در صفحه 185 کتاب «بحثی در باره مرجعیّت و روحانیّت» که مینویسد: «حکومت عوام منشاء رواج بی حد و حصر ریا و مجامله (خوشامدگوئی) و تظاهر و کتمان حقایق و آرایش قیافه و پرداختن به هیکل و شیوع عناوین و القاب بالا بلند در جامعه روحانیت ما شده، در صفحه 184 آن اینکار را نتیجه «عوام زدگی» و «معلول نظام مالی ما» میداند. چون روحانی نماها باید مخارج زندگی خود را توسط عوام مردم تأمین میکردند. آیت‌الله مطهری در صفحه 191 و 192 همان کتاب مینویسد: «چون در حال حاضر راه زندگیش منحصراً این است که از دست مردم مستقیماً ارتزاق کند، ناچار است که به مریدان خود به چشم یک مستغل (ملکی که درآمد ماهیانه دارد) نگاه کند و چون افراد دیگری نظیر خود او ممکن است در همان شهر باشند و آنها هم از همین راه زندگی میکنند، طبعاً به حکم ناموس خلقت یک نوع رقابت در «مرید داری» بوجود می‌آیدلذا این دکانداران دین فروش جز ریا و تظاهر و کتمان حقایق (یعنی نگفتن حقایق قرآن) چاره‌ای نداشتند. ولی مردم عوام این دکانداران دینی را مرد خدا و گوینده حقایق دین میشناختند. و هر چه به گذشته دورتری برویم اعتقاد مردم به این افراد بیشتر بوده است و متأسفانه امروزه در حالیکه قرآن به تمام زبانهای زنده دنیا ترجمه شده و افراد هم سواد خواندن آن را دارند روی این پیروی طبیعی از روش آباء و اجدادی قرآن را نمیخوانند و اسیر دست خرافات و تشریفاتی هستند که این دکانداران دینی ساخته‌اند.

خداوند در آیه 23 آل‌عمران (3) میفرماید: أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ أُوتُوا نَصِيباً مِنَ الْكِتابِ يُدْعَوْنَ إِلى كِتابِ اللَّهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ يَتَوَلَّى فَرِيقٌ مِنْهُمْ وَ هُمْ مُعْرِضُونَ. «آیا کسانی را که بهره‌ای از کتاب به آنها داده شده بود (اطلاعاتی از کتاب الهی داشتند) ندیدی که از آنها دعوت میشود که کتاب الهی بین آنها حکم کند ولی عده‌ای از آنها زیر بار اینکار نمیروند و از اینکار روگردان هستنداین‌ها مثل یهودی‌ها در طول زمان کتابهائی نوشتند و گفتند خداوند چنین میفرماید. همانطور که خداوند در باره یهودیان در آیه 79 بقره (2) میفرماید: فَوَيْلٌ لِلَّذِينَ يَكْتُبُونَ الْكِتابَ بِأَيْدِيهِمْ ثُمَّ يَقُولُونَ هذا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ لِيَشْتَرُوا بِهِ ثَمَناً قَلِيلاً. «وای بر کسانی که با دست خود کتاب مینویسند و میگویند این از جانب خداست (یعنی خداوند چنین میگوید) تا آنرا به بهای اندکی بفروشندوای بر این دین فروشان فریبکار که بزرگترین جنایت بشری را انجام میدهند و بزرگترین خیانت را به افراد بشر میکنند. آیه 75 بقره (2) میفرماید: أَفَتَطْمَعُونَ أَنْ يُؤْمِنُوا لَكُمْ وَ قَدْ كانَ فَرِيقٌ مِنْهُمْ يَسْمَعُونَ كَلامَ اللَّهِ ثُمَّ يُحَرِّفُونَهُ مِنْ بَعْدِ ما عَقَلُوهُ وَ هُمْ يَعْلَمُونَ. «آیا انتظار دارید که به حرف شما ایمان بیاورند؟ در صورتیکه عده‌ای از آنها پس از اینکه کلام خداوند را شنیدند با علم و اطلاع معنی آن را پس از اینکه فهمیدند که چه میگوید، عوض میکنندآیه 159 بقره میفرماید: إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ ما أَنْزَلْنا مِنَ الْبَيِّناتِ وَ الْهُدى مِنْ بَعْدِ ما بَيَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِي الْكِتابِ أُولئِكَ يَلْعَنُهُمُ اللَّهُ وَ يَلْعَنُهُمُ اللاَّعِنُونَ. «کسانی که دلائل روشن و راهنمائی‌هائی را که ما نازل کردیم بعد از اینکه آنرا برای مردم در کتاب بیان کردیم کتمان میکنند (و به مردم نمیگویند) کسانی هستند که خداوند و تمام لعنت کنندگان آنها را لعنت میکنندچون با کار خود سعادت واقعی و آرامش فکری را از کلیه افراد بشر میگیرند. چون دین آمده دنیای پاکی بسازد که در آن اثری از ظلم و فساد و فقر و جهل و خرد شدن شخصیت انسانها وجود نداشته باشد، و این ها با کار خود و سرگرم کردن مردم «با یکدسته افکار سست و واهی و بی اثر» و دین را بصورت بازی‌های سرگرم کننده و مقداری تشریفات بی فایده در آوردن، افراد بشر را از رسیدن به چنین دنیائی باز میدارند.

آیه 78 آل‌عمران (3) میفرماید: إِنَّ مِنْهُمْ لَفَرِيقاً يَلْوُونَ أَلْسِنَتَهُمْ بِالْكِتابِ لِتَحْسَبُوهُ مِنَ الْكِتابِ وَ ما هُوَ مِنَ الْكِتابِ وَ يَقُولُونَ هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ وَ ما هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ وَ يَقُولُونَ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ وَ هُمْ يَعْلَمُونَ . «عده‌ای از آنها طوری زبان را به کتاب می‌پیچانند و صحبت میکنند که شما خیال کنید حرفهایشان از کتاب الهی است، در صورتیکه از کتاب الهی نیست، و میگویند این حرفها از جانب خدا است، در صورتیکه از جانب خداوند نیست. از قول خداوند دروغ میگویند و خودشان هم میدانند که چه کاری میکنندبا توجه به این هشدارهائی که خداوند در قرآن داده، پیغمبر ص در حدیث 14 باب 15 صفحه 109 جلد دوم بحارالانوار چاپ جدید میفرماید: سَیَاتی عَلی اُمَّتی زَمانٌ لا یَبقی مِنَ القُرآنِ اِلاّ رَسمُهُ، وَ مِنَ الاِسلامِ اِلاّ اسمُهُِ، یُسَمُّونَ بِه وَ هُم اَبعَدُ النّاسِ مِنهُ، مَساجِدُهُمْ عامِرَهٌ، وَ هِیَ خَرابٌ مِنَ الهُدی. فُقَهاءُ ذلِکَ الزَّمانِ شَرُّ الفُقَهاءِ تَحتَ ظّلّ السَّماءِ. «زمانی بر امت من خواهد آمد که از قرآن جز رسمش (خط و نوشته‌اش) و از اسلام جز اسمش چیزی باقی نمیماند. بنام اسلام مسلمان نامیده میشوند در صورتیکه دورترین مردم از اسلام همین‌هائی هستند که مسلمان نامیده میشوند. مسجدهایشان در آن زمان آباد، اما از لحاظ هدایت خراب است. فقیهان آن زمان بدترین فقیهانی هستند که زیر آسمان زندگی کرده‌اندو قرنها است که این وضع وجود داشته است. علی ع امام اول شیعیان و خلیفه چهارم اهل سنّت و صحابی بزرگ پیغمبر که در خانه پیغمبر بزرگ شده در سخن کوتاه 361 یا 369 نهج‌البلاغه میفرماید: يَأْتِي عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ لاَ يَبْقَى فِيهِمْ مِنَ الْقُرْآنِ إِلاَّ رَسْمُهُ، وَ مِنَ الْإِسْلاَمِ إِلاَّ اسْمُهُ، وَ مَسَاجِدُهُمْ يَوْمَئِذٍ غَامِرَةٌ مِنَ الْبِنَاءِ، خَرَابٌ مِنَ الْهُدَى، سُكَّانُهَا وَ عُمَّارُهَا شَرُّ أَهْلِ الْأَرْضِ. «بر مردم زمانی می‌آید که در بین آنها از قرآن جز رسمش و از اسلام جز اسمش چیزی باقی نمی‌ماند، مسجدهایشان در آن زمان از لحاظ ساختمان آباد است، ولی از لحاظ هدایت خراب است (چیزی که در این مساجد آباد دیده نمیشود حقایق دین است)، ساکنین و آباد کنندگان آن بدترین مردم روی زمین هستندو قرنها است که این حالت وجود داشته است.

پیغمبر ص در حدیث 2 باب اول کتاب فضل قرآن جلد چهارم اصول کافی میفرماید: اِذا الْتُبِسَتْ عَلَیکُمُ الفِتَنُ کَقِطَعِ اللَّیلِ المُظلِمِ فَعَلَیکُمْ بِالقُرانِ ... مَنْ جَعَلَهُ اَمامَهُ قادُهُ اِلی الجَنَّهِ، وَ مَنْ جَعَلَهُ خَلفَهُ ساقَهُ اِلی النّارِ، وَ هُوَ دَلیلٌ یَدُلُّ عَلی خَیرِ سَبیلٍ. «وقتی انحرافات مثل پاره‌های شب تاریک شما را به اشتباه می انداخت وظیفه شما است که به قرآن برگردید ... هر کس قرآن را جلو خود قرار داد (از قرآن پیروی کرد) قرآن او را به بهشت رهبری میکند. و هر کس قرآن را به پشت سر انداخت (از قرآن پیروی نکرد) او را به طرف آتش جهنم سوق میدهد. قرآن راهنمائی است که به بهترین راه هدایت میکندخداوند در آیه آخر مُزَّمّل (74) میفرماید: فَاقْرَؤُا ما تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ. «تا آنجا که میتوانید قرآن بخوانیدو در آیه 82 نساء (4) میفرماید: أَ فَلا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ؟ «آیا در آیات قرآن تدبّر نمیکنند؟»

بیائید قرآن بخوانید و از هدایت قرآن بهره‌مند شوید و راه صحیح دین را بشناسید و آلت دست فریبکاران نشوید.